Minister Hugo de Jonge wil vrije zorgkeuze afschaffen

Minister Hugo de Jonge, van ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport wil tijdens de coronacrisis de keuzevrijheid van de patiënt afschaffen via een spoedwet. Er is een lijst opgesteld met spoedwetten die het liefst voor de zomer van 2020 door het kabinet goed/afgekeurd moeten worden. De motivatie van Hugo de Jonge voor afschaffen van de keuzevrijheid is kostenbeheersing en de efficiënte inzet van het schaarse personeel. Hij sprak zich echter al in 2019 uit over dit plan en lijkt de coronacrisis te misbruiken om een wet aan te passen.

Het huidige hinderpaalcriterium zorgt ervoor dat patiënten die niet-gecontracteerde zorg afnemen ongeveer 75% vergoeding krijgen. Bij het aankomende wetsvoorstel kan die vergoeding lager worden. Met deze wetswijziging ontstaat er een toenemende macht bij de zorgverzekeraars en dit leidt tot beslisrecht over wie er nog zorg kan ontvangen en welke partijen de zorg mogen leveren. Voor zorgverleners betekent dat de wurgcontracten getekend moeten worden. De macht van de zorgverzekeraar wordt hiermee groter, zorgverleners worden hiermee verder afgekneld.

De Vereniging Fysiotherapie & Wetenschap heeft op 14 mei meer dan 20.800 handtekeningen opgehaald voor het behoud van de vrije zorgkeuze. Zij hebben contact gelegd met twee andere petitiehouders en zijn overeengekomen de petitie samen te voegen en aan te bieden aan Tweede Kamer. Zodanig zijn er op donderdag 14 mei reeds meer dan 29.000 handtekeningen opgehaald.

Petitie Fysiotherapie & Wetenschap (> 19.400 handtekeningen)
Samenwerking met petitie uit GGZ (> 6.400 handtekeningen)
Samenwerking petitie Solopartners (> 1.800 handtekeningen)

Het huidige hinderpaalcriterium zorgt ervoor dat patiënten die niet-gecontracteerde zorg afnemen ongeveer 75% vergoeding krijgen. Bij het aankomende wetsvoorstel kan die vergoeding lager worden. Voor zorgverleners betekent dat de wurgcontracten getekend moeten worden.

Deze petitie is ten behoeve van patiënten om regie over eigen zorg te behouden en zorgverleners om niet gedwongen de contracten van zorgverzekeraars te tekenen. Wilt u de petitie ook ondertekenen? Dat kan via deze link.